Favoriet

Beurs

Mowhawk-camera bekroond met innovatie-award De Groene Sector Vakbeurs

Het Mowhawk-camerasysteem heeft de innovatie-award in de categorie ’tuin & park mechanisatie’ van De Groene Sector Vakbeurs gewonnen. In de categorie ‘groene inrichting’ ging de prijs naar de Eco2Shield-betonrand van Essie.

Het Mowhawk-camerasysteem heeft de innovatie-award in de categorie ’tuin & park mechanisatie’ van De Groene Sector Vakbeurs gewonnen. In de categorie ‘groene inrichting’ ging de prijs naar de Eco2Shield-betonrand van Essie.

Het Mowhawk-systeem bestaat uit een camera die je boven een bermmaaier aan een maaiarm monteert. De camera detecteert onder meer zwerfvuil. Op basis van de hoeveelheid vuil wordt besloten welke bestemming het maaisel krijgt. Ook exoten als de Japanse Duizendknoop worden herkend door de camera. De Mowhawk is ontwikkeld door softwarebedrijf Datacadabra in opdracht van provincie Overijssel. Het systeem wordt verkocht door machinedealer Wim van Breda.

In totaal waren er drie genomineerden in de categorie ’tuin & park mechanisatie’. Ook het maaidraad van Greenline was genomineerd. Het Greenline-maaidraad voor bosmaaiers is volgens de producent volledig biologisch afbreekbaar zijn. Hiermee wil de fabrikant voorkomen dat er microplastics in de natuur achterblijven.

De derde genomineerde was de Maredo STrac 700-werktuigendrager. Voor deze machine zijn vier werktuigen beschikbaar: een doorzaaier, verticuteerder, beluchter en frees die ondiep werkt (0-15 mm). De Maredo STrac 700 wordt verkocht door machinedealer Jean Heybroek in Houten (Ut.).

De prijs werd in ontvangst genomen door Eduard Lemmen van Wim van Breda en Renee Roeleveld van Datacadabra.

Groene inrichting

In de categorie ‘groene inrichting’ ging de innovatie-award naar Essie. Dit bedrijf uit Capelle aan den IJssel produceert de Eco2Shield. Dit is een betonnen rand die je om palen en masten in de berm kunt plaatsen. Door de betonnen rand groeit er geen gras of onkruid om de palen of masten en hoef je dit niet meer met een bosmaaier weg te maaien.

Eén van de overige genomineerden was de Rainwinner van SunnyRain Solutions. De Rainwinner is een 110 liter grote tank waarin je regenwater kunt opvangen. De tanks zijn zo gevormd dat je meerdere Rainwinners op of naast elkaar kunt plaatsen. Zo kun je met meerdere Rainwinner-tanks een omheining of schutting vormen.

De derde genomineerde was het Detentiedak van Sempergreen. Het Detentiedak bestaat uit vier lagen; een sedummixmat, green roll, bergingslaag en detentielaag. Al deze lagen zorgen ervoor dat regenwater tijdelijk wordt vastgehouden en vertraagd wordt afgevoerd. 

Joost de Vogel, directeur van Essie, nam de innovatie-award in ontvangst.

Jury

De winnaars van de innovatieprijzen werden door een jury uitgekozen. De jury bestond uit Sjoek van der Maarl (Stigas), Ralph Mens (Hortipoint), Marcel Muskens (VHG) en Dennis de Wilde (DIM Hovenier). Op de eerste beursdag van De Groene Sector Vakbeurs werden de innovatie-awards uitgereikt.

De Groene Sector Vakbeurs vindt van 8 tot en met 10 maart 2022 plaats in de Evenementenhal in Hardenberg (Ov.). Normaal gesproken vindt deze beurs jaarlijks plaats in januari. Door de coronamaatregelen werd de beurs echter meermaals verplaatst.