Favoriet

Maaien

Sima 2022: John Deere toont elektrische zeroturnmaaier

Machinefabrikant John Deere laat tijdens vakbeurs Sima in Parijs (FR) een elektrische variant van de Ztrak-zeroturnmaaier zien. Het betreft een conceptmachine.

Machinefabrikant John Deere laat tijdens vakbeurs Sima in Parijs (FR) een elektrische variant van de Ztrak-zeroturnmaaier zien. Het betreft een conceptmachine.

Met de elektrische conceptmaaier wil John Deere laten zien waar de toekomst naartoe gaat. De fabrikant deelt verder weinig tot geen details over de machine. Ook een type-aanduiding heeft de machine niet. Aan het ontwerp van de machine is wel te zien dat de machinefabrikant de Ztrak Z300-serie als basis heeft gebruikt. Getallen op het maaidek verklappen dat de machine een 42 inch (107 cm) breed maaidek heeft. De maaimessen worden elk door een eigen elektromotor aangedreven. Aan de linker achterkant zit een stroomaansluiting voor het opladen van de accu. De accu laad je op via een 230 volts aansluiting.

Kreisel-accu

De fabrikant maakt niet bekend welke accu er in de zeroturnmaaier is gebouwd. Wel laat de fabrikant weten dat ze geen Kreisel-accu heeft gebruikt. Deere & Company tekende eind 2021 een overeenkomst voor het verwerven van een meerderheidsbelang in Kreisel Electric. Echter bouwt de Oostenrijkse accufabrikant alleen modules die een hoog voltage kunnen leveren. Deze spanning is ongeschikt voor de maaier en daarnaast past de accu door de forse afmetingen niet in een zeroturnmaaier.

Elektrische trekker

John Deere laat op vakbeurzen vaker conceptmachines zien. Zo presenteerde de machinefabrikant tijdens de Duitse Agritechnica in 2019 een elektrische trekker; de John Deere 1RE. Bij deze concepttrekker die gebaseerd was op de 1-serie, lag er geen motorblok onder de kap, maar een 48 volts accupakket. Volgens de fabrikant kon je op een acculading 1 tot 4 uur met de machine aan het werk.

Gerelateerde artikelen