Favoriet

Blog

Snoeigemak

Voor mijn huis in Amersfoort ligt een parkeerstrook waar ik regelmatig mijn auto was. Dan rol ik de tuinslang uit, neem een emmertje sop en ga op het gemak aan de gang. Vaak ben ik nog maar een paar minuten bezig of de eerste wandelaar of fietser roept al iets in de trant van: “Zal ik die van mij er even naast zetten?” Of ik nou de auto was, de heg knip of de tuin onkruidvrij maak, er is altijd wel iemand die er – gelukkig altijd met beste bedoelingen – iets over zegt. Mensen zijn sociaal, maar ook heel nieuwsgierig. Hoveniers en groenaannemers zullen dat herkennen.

Voor mijn huis in Amersfoort ligt een parkeerstrook waar ik regelmatig mijn auto was. Dan rol ik de tuinslang uit, neem een emmertje sop en ga op het gemak aan de gang. Vaak ben ik nog maar een paar minuten bezig of de eerste wandelaar of fietser roept al iets in de trant van: “Zal…

Dat merkte ik al toen ik voor dit nummer drie accusnoeischaren testte in Tienhoven, vlakbij Utrecht. Na het knotten van een aantal wilgen langs de waterkant, moest ik het snoeimateriaal even fijnknippen langs de openbare weg. Daar zag ik menig wandelaar en fietser aandachtig naar de scharen staren. Niet zo gek hoor. Want als je niet in de groensector of fruitteelt werkt, is de kans klein dat je al eens eerder accusnoeischaren hebt gezien. Ook een 78-jarige buurtbewoner sprak mij aan. Hij vertelde dat hij zijn forse achtertuin nog grotendeels zelf onderhield. In zijn werkzame leven was hij rozenkweker geweest, iets wat zijn voorliefde voor tuinieren verklaarde. Logisch dus dat deze man nieuwsgierig was naar de werking van deze moderne snoeischaren. Een paar minuten later stond ik bij hem in de achtertuin wilgen te snoeien. De rozenkweker in ruste had in zijn leven veel soorten handsnoeischaren in handen gehad. Maar nu wist hij niet wat hij zag. Wilgen waarmee hij normaal gesproken urenlang in de weer zou zijn met een handsnoeischaar en -snoeizaag, snoeide ik in luttele seconden terug.

De enorme verbazing van de buurman doet je beseffen dat we in onze sector best bevoorrecht zijn met zulke vernuftige machines en apparaten. En ja, daar hangt soms een pittig prijskaartje aan. Maar eenmaal aangeschaft is het gemak enorm groot.

Gerelateerde artikelen