Favoriet

Transport

Van der Klugt haalt elektrische MK-voertuigen naar Nederland

Van der Klugt Groentechniek uit Stellendam (ZH.) importeert sinds 1 mei de voertuigen van MK Fahrzeugbau. Deze Zwitserse fabrikant bouwt elektrische transportvoertuigen.

Van der Klugt Groentechniek uit Stellendam (ZH.) importeert sinds 1 mei de voertuigen van MK Fahrzeugbau. Deze Zwitserse fabrikant bouwt elektrische transportvoertuigen.

MK Fahrzeugbau produceert onder meer de MK2020. Dit volledig elektrisch aangedreven transportvoertuig kan worden voorzien van een DIN-plaat of categorie I-fronthef. Zo kun je het voertuig ook inzetten als werktuigendrager.

De MK2020 heeft een star ladderchassis waarbij de achteras wordt aangedreven door een 15 kW sterke elektromotor. Het voertuig is ook leverbaar met vierwielaandrijving. In dat geval heeft het voertuig twee 10 kW sterke elektromotoren. De wielen kunnen ook elektro-hydraulisch worden aangedreven. 

De MK2020 heeft standaard een 80 volts lithium-ion accupakket met een vermogen van 32 kWh. Met een volle accu behaalt de machine volgens de importeur een actieradius van 150 km bij een snelheid van 30 km/h. De MK2020 is ook leverbaar in een 25 km/h of 40 km/h uitvoering. De oplader is geïntegreerd in het voertuig.

De standaarduitvoering weegt 1.700 kg en mag beladen worden tot een totaalgewicht van 3.500 kg. Standaard heeft het voertuig een luchtgeveerde bestuurderstoel, 4,3 inch multifunctioneel display en rondom schijfremmen met hill-hold-functie. Deze elektronische rijhulp voorkomt dat het voertuig na stilstand op een helling achteruit rolt. Het voertuig is 4,0 meter lang, 1,25 meter breed en 1,95 meter hoog. De draaicirkel is 6,5 meter.

Boki en Egholm

Naast MK Fahrzeugbau haalt Van der Klugt al langere tijd de voertuigen van Egholm en Boki naar Nederland. Volgens de importeur bijten deze merken mekaar niet. Volgens Niels van der Klugt, sales & technical support bij Van der Klugt, is Egholm wel bezig met de ontwikkeling van een elektrische machine. De fabrikant focust zich echter op een kleiner en wendbaarder voertuig dan de MK2020. Daarentegen werkt Boki juist samen met MK Fahrzeugbau om de bestaande Boki-werktuigdragers te elektrificeren. Dit is in de gewichtsklasse van 3.500 tot 6.500 kg en zal dus zwaarder zijn dan de MK2020.

Reinigingsdemodagen

Van der Klugt gaat de voertuigen van MK Fahrzeugbau voor het eerst laten zien op de Reinigingsdemodagen, 7 en 8 juni 2023 in Biddinghuizen (Fl.). De machine-importeur gaat samen met de dealers de verkoop en service verrichten.

Gerelateerde artikelen