Favoriet

Voertechniek

Lely’s nieuwe revolutie: de Vector voerrobot

Vandaag, dinsdag 24 april, toont Lely wat ze zelf noemen een nieuwe revolutie. Wat het is houdt het bedrijf, zoals gewoonlijk, angstvallig geheim. Maar als je het de redactie van Veehouderij Techniek vraagt gaat het om een automatisch voersysteem. Veehouderij Techniek houdt u tijdens de introductie op de hoogte.

Al geruime tijd werkt Lely aan een automatisch voersysteem. Dat is een publiek geheim. Jaren geleden deed het met zo’n voerautomaat ervaring op het High-Tech bedrijf op de Waiboerhoeve. Hoeveel het nieuwe systeem lijkt op die Atlantis, zullen we vandaag zien.

Update 3-5:
Zoals verwacht introduceerde Lely een automatisch voersysteem. De gelijkenissen van bestaande voerrobots zijn groot. Zo haalt de machine het voer uit een voerkeuken en legt hij het voer voor het voerhek neer.

GEEN BUNKERS
Toch zijn er grote verschillen met de huidige voerrobots. Zo hangt de Lely Vector, want zo heet hij, niet aan een rail. De robot rijdt dus over de grond van de voerkeuken naar het voerhek. Een grijper haalt het voer uit een voerkeuken. Bunkers ontbreken. Iedere voersoort heeft zijn eigen plaats. De grijper scant het deel van de voeropslag dat is aangewezen voor een bepaalde voersoort om het vervolgens vanaf het hoogste punt op te halen. Daarna worden krachtvoer en mineralen toegevoegd. In de 2 kuubs mengbak mengt een verticale vijzel het voer. Messen op de vijzel en een tegenmes in de kuip zorgt ervoor dat het voer ook gesneden kan worden. Afhankelijk van de omvang van de keuken kun je tot drie dagen voorraad op slaan.  Met een touch-screen kun je het rantsoen programmeren en verschillende rapporten bekijken.

NIVEAU-SENSOR
Maar wat de Lely voerrobot echt interessant en afwijkend maakt van de concurrentie is de voerniveausensor. De robot kijkt namelijk tijdens het aanschuiven van het voer naar de hoogte van de hoop voor het voerhek. Moet er voor bij, dan gaat de Vector dat voer halen bij de voerkeuken en maakt een nieuwe portie klaar om het vervolgens weer bij het voerhek te doseren.

ULTRASOON
De door vier 12 volt batterijen aangedreven robot volgt het voerhek of een muur met ultrasoonsensoren. Daar waar geen muur is te vinden, ligt een stalen strip op de vloer. Lely gebruikte dus de techniek die het ook toepast bij de mestrobot en de Juno voeraanschuifrobot. Overigens leende het bedrijf meer van die Juno. De ronddraaiende metalen rok van de Juno is namelijk ook op de Vector te vinden.

110.000 EURO
Dagelijks zou de Vector 2o kW aan stroom verbruiken. Volgens Lely kost de Vector ongeveer 110.000 euro. Lely zal de machine voorlopig alleen in Nederland, Denemarken, Zweden en Frankrijk installeren, zodat het meer ervaring kan opdoen. Later zal de robot ook in andere landen geïnstalleerd worden.

Gerelateerde artikelen