Mestgasalarm ontwikkeld in Ierland

In Ierland hebben drie jonge meiden van 15 en 16 jaar bij een uitvinderswedstrijd op hun middelbare school een alarm ontwikkeld dat waarschuwt voor mestgassen in de stal. Dat meldt VILT, het Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw.

Het apparaat, dat zo’n 100 euro aan materiaal kostte, is door Ierse boeren al als een belangrijke stap voorwaarts erkend in de strijd tegen ongevallen door mestgassen. Het apparaat bestaat uit een sensor die de concentratie aan gevaarlijke gassen in de stal meet. Bij een te hoge concentratie volgt een signaal naar een gsm-unit, die automatisch een waarschuwings-sms verzendt naar vijf telefoonnummers van familie en/of hulpdiensten. Het geheel wordt bestuurd door een minicomputer, die draait op een stevig batterijpakket.

Voor de programmering van de computer hebben de jongedames zelf gezorgd. Het programmeren van computers is op veel Britse en Ierse scholen onderdeel van het lespakket. Het wachten is nu op het moment dat het apparaat in serieproductie wordt genomen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en Veehouderij Techniek zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!
Stuur mij maandelijks Veehouderij Techniek nieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.