Favoriet

Melktechniek

‘Niet blindelings op techniek vertrouwen’

Met een melkrobot stijgen het cel- en kiem­getal van de melk, is de algemeen geldende opvatting. Maar klopt dat? Lutz Dasser van het Landeskontrollverband Sachsen neemt in Top Agrar de proef op de som.

Steeds weer duiken verhalen op van veehouders die na de overstap op een melkrobot het cel- en kiemgetal van hun melk zien stijgen.  Acht procent, oftewel 69 van de circa 800 melkveebedrijven in de Duitse deelstaat Sachsen melkt intussen met een melkrobot. Uit de studie van Dasser blijkt dat het gemiddelde celgetal in Sachsen op 209.000 cellen per ml melk ligt. Het celgetal van de veehouders die met een robot melken, ligt gemiddeld aanzienlijk hoger. Het hoge gemiddelde wordt vooral veroorzaakt door een aantal flinke uitschieters naar boven.

Uit de studie blijkt dat robotmelkers in staat zijn om melk van hoge kwaliteit te leveren, meent Dasser. Maar vanzelf gaat het niet. De mens bepaalt welke melkkwaliteit je levert – en niet de melkrobot. De veehouder moet de sensoren van zijn robot regelmatig laten controleren, want de sensoren bewaken de melkkwaliteit. Veehouders die bij een robot volledig vertrouwen op de techniek komen bedrogen uit, aldus Dasser.

Gerelateerde artikelen