Favoriet

Automatisch melken

Chileens bedrijf installeert 64 DeLaval melkrobots

Het moet het grootste melkveebedrijf worden dat met automatische melksystemen werkt, Fundo El Risquillo. Het bedrijf installeert nog dit jaar 64 DeLaval melkrobots. Ze moeten 4.500 van de de 6.500 koeien op het Chileense bedrijf melken.

Fundo El Risquillo is eigendom van Agrícola Ancali en onderdeel van de Bethia Group. Het melkveebedrijf ligt 500 km ten zuiden van Santiago en maakt onderdeel uit van een groter bedrijf waarop ook vleesvee en paarden worden gehouden.

Vier draaimelkstallen

Nu al melken 16 DeLaval melkrobots 920 koeien op Fundo El Risquillo. De eerste acht automatische melksystemen werden in oktober 2014 geïnstalleerd. De tweede acht in maart dit jaar. De 10 procent hogere melkgift en de dalende arbeidskosten, zorgden ervoor dat Pedro Heller, CEO van Agrícola Ancali, nog meer robots wilde plaatsen. “De koeien produceren meer en ze hebben minder stress”, geeft hij aan. Zijn idee is de beste 4.500 koeien door robots te laten melken. In een 40 stands draaimelkstal zullen vijf medewerkers de verse koeien en de dieren die extra aandacht nodig hebben melken. Op dit moment draaien op het bedrijf nog vier draaimelkstallen hun rondjes om 5.400 koeien te melken.

Grootste robotbedrijf

Begin 2017 moeten alle 64 robots geïnstalleerd zijn. Dat maakt Fundo El Risquillo meteen het grootste melkveebedrijf waar automatisch koeien worden gemolken.

Gerelateerde artikelen