Drogestofgehalte ruwvoer vaststellen met airfryer

Het drogestofgehalte van ruwvoer is heel eenvoudig en snel vast te stellen met een heteluchtfriteuse, oftewel een airfryer. Top Agrar sloeg aan het kokkerellen.

Veehouders die het drogestofgehalte van hun TMR kennen, kunnen hun dieren een constanter rantsoen voorschotelen. Maar de vaststelling ervan heeft nogal wat voeten in de aarde.

Niet met de methode met een airfryer die in Top Agrar uit de doeken wordt gedaan. Weeg met een keukenweegschaal heel precies 200 gram ruwvoer af, doe dat in de heteluchtfriteuse, stel de temperatuur in op 120 graden Celsius en laat de friteuse circa een halfuur haar gang gaan. Weeg het voer vervolgens en plaats het opnieuw in de friteuse. Op het moment dat het gewicht niet meer afneemt, weet je hoe lang de friteuse nodig heeft om al het vocht uit het voer te verdampen. Deel het gewicht van het gedroogde voer door 2 en je weet het ds-gehalte in procenten.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en Veehouderij Techniek zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!
Stuur mij maandelijks Veehouderij Techniek nieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.