De Ecovloer zou volgens de fabrikant de positieve eigenschappen van een roostervloer en een rubbervloer combineren, de snelle afvoer van mest en urine van de roostervloer en de slipvaste en klauwvriendelijke rubber. De VDV Ecovloer is modulair opgebouwd uit drie elementen, het roosterelement van beton, losse rubberen patronen en rubberen flappen welke de opening in de rooster afsluiten. De rubberen patronen zitten los in de rooster. De roostervloer is geheel vlak zodat een mestschuif over het beton gedeelte van de rooster kan schuiven zonder dat het rubber onnodig slijt.
De rubber flappen sluiten de opening tussen de roosters af, maar laten mest en urine wel door naar de put. Hierdoor zou een ammoniak reductie van meer dan 60 procent mogelijk zijn. De eerste vier proefstallen zijn nu voorzien van de roosters en er zal binnenkort gestart worden met metingen voor de exacte waarden.
VDV levert de roosters in een lengte van 200 tot 400 cm. Alle roosters zijn 115 cm breed en 18 cm hoog. De roosterelementen zijn berijdbaar met 4.000 kg aslast bij een spoorbreedte van 180 cm.