De Boumatic Proflex SR1 robotarm sprayt de koeien in een buitenmelker automatisch. Dat is nauwkeurig en kan arbeid en dus personeel­ besparen.

De door Boumatic zelf ontwikkelde arm beweegt hydraulisch 1,80 meter over een 2,60 meter brede slee van de ene naar de andere koe.
RVS-arm
Een 3D-camera in combinatie met een laser bepaalt eerst of het melkstel nog onder de koe hangt of al is afgenomen. Als dat laatste het geval is, zoekt de camera de linker- en de rechterachterpoot van de koe op. Daarna bepaalt de sprayrobot de diepte van het uier en beweegt vervolgens een rvs arm onder het uier. Op de pneumatisch beweegbare kop van die arm is een kunststof sproeiboompje met twee nozzles gemonteerd. Al sprayend draait het boompje 180 graden en weer terug. Zo ontstaat een werveling die ervoor zorgt dat het dip­middel de spenen van de koeien voor 98 procent bedekt. De arm haalt het dipmiddel uit een vat van 27 liter dat aan de installatie is gemonteerd.
Vanaf midden 2011 te koop
De arm moet vanaf midden 2011 te koop zijn. Een prijs wil Boumatic nog niet geven. Wel laat het bedrijf weten dat hij op elke buitenmelker past, ook die van andere merken. Melkmachinefabrikant Boumatic introduceerde de Proflex SR1 sprayrobot tijdens de landbouwbeurs AgroTechniek Holland in Biddinghuizen.

Gerelateerde artikelen