Dat zou minder schade aan de arm en slangen opleveren mocht de koe een keer trappen. Daarnaast blijven door de robotarm en overige melktechniek achter de koe te plaatsen, de linker- en de rechterkant van de koe vrij. Daardoor ontstaat een melkbox waarvan je zowel het linker- als rechterhek kunt openen. Dat levert een besparing van 4.000 tot 5.000 euro aan selectiepoorten en extra hekwerk op en je kunt een eenvoudigere stalindeling maken.
Omdraaien
Achterop de arm zoekt een 3D-camera naar de koe en het uier. Een camera en laser voorop de robotarm zorgen voor de fijnafstemming. De robotarm sluit de vier losse tepelbekers een voor een aan. De arm beweegt, hangend aan een rail, van links naar rechts. Een grijper aan het einde van de arm pakt de tepelbekers en draait ze om.
Hydrauliek
Boumatic koos voor de bediening van de arm en de deuren voor olie in plaats van lucht. Ten opzichte van pneumatische bediening zou het gebruik van olie goedkoper en bedrijfszekerder zijn. Lucht wordt alleen nog gebruikt om kleppen in de melkleidingen te bedienen, de leidingen leeg en na elke koe het glas voor de camera schoon te blazen.
Met dak
Bij plaatsing, op een vlakke vloer met drain voor het afvalwater, moet water, lucht, elektriciteit en het computernetwerk aangesloten worden. Doordat het systeem in een Emmeloordse werkplaats wordt getest, bedraagt de totale installatietijd vier uur. Omdat de machinekamer is voorzien van een dak, hoef je geen muren en afdak te maken om aan de eisen van melkverwerkers te voldoen. En dat moet nog eens 12.500 euro per systeem besparen.
Meer in Veehouderij Techniek
De robot is voorzien van bloeddetectie, melkt per kwartier en afwijkende melk is apart op te vangen. Hij kost in Nederland ongeveer 110.000 euro. Meer achtergronden en technische informatie over deze robot in het september nummer van Veehouderij Techniek die deze vrijdag verschijnt.