Melktechniek
ATH: Robotjes in Stal van de Toekomst
De stal van de toekomst wordt gedomineerd door robots. Mobiele mestrobots, melkrobots en robotmaaiers. Ze reden allemaal rond in de Stal van de Toekomst tijdens Agrotechniek Holland.
Niet dat ze echt werkten. Niet een van de robotjes deed wat hij zou moeten doen. En ze moesten op afstand bestuurd worden. “Het gaat er om dat we een denkrichting aangeven”, zegt Kees de Koning die de Stal van de Toekomst vorm gaf. De Koning verwacht dat in 2025 de stal langzamerhand zal zijn verdwenen en koeien dus vaker buiten zullen zijn. De koeien dragen een halsband met gps en sensoren. Een managementsysteem weet zo waar de koeien zijn en hoe hun gesteldheid is. De dieren worden beschut door een verplaatsbare overkapping. Terwijl de robotjes om hen heen rijden.
Omdat de koeien een halsband dragen die onder meer het uier in de gaten houdt, weet de Octopussy robot wanneer het koe, die in de wei rondloopt, gemolken moet worden. De robot rijdt er op basis van de gps coordinaten naar de koe toe, voert de koe en sluit het melkstel aan. De robot voert de melk daarna af.
Een andere robot, de Curiosity, gaat naar de koe toe, zodra ze moet mesten. Ook dat hebben sensoren aangegeven en doorgegeven aan het centrale computersysteem. De robot vangt de mest op. Mest en urine worden van elkaar gescheiden. Beide componenten worden in aparte containers voorbewerkt, voordat de robot de lading overpompt. In dat verzamelstation zou de urine verwerkt worden tot drinkwater.
Als laatste is er de Grasshopper. Een compacte grasmaaier die dag en nacht gras kan maaien. Op basis van gps-gegevens maar ook gegevens van satellieten en onbemande vliegtuigjes weet het managementsysteem van het bedrijf waar het gras lang genoeg is om te maaien. He gras wordt opgezogen en opgeslagen in een opvangbak op de robot. De robot lost het gras in een container, waarna het verder verwerkt wordt tot veevoer, vleesvervanger of eiwitten die de farmaceutische industrie kan gebruiken.