Favoriet

Verzorging

Eurotier: Forster’s kalvermelkrobot

Forster, een Duitse fabrikant van onder andere kalverdrinkautomaten, gebruikt een rail om daarlangs een robot te laten bewegen die kalveren in iglo’s of eenlingboxen melk geeft.

Aan een rail die tussen de hokken door loopt, hangt een soort trechter. Daaraan zit een pijp met een speen waaruit de kalveren drinken. De trechter vult dus geen melkemmers, maar voert de kalveren direct.

De robot herkent de kalverhokken aan een magnetisch herkenningspunt wat je erop klemt. Je moet dus invoeren welk kalf in welk hok staat. Bij de drinkautomaat kun je uitlezen hoeveel ieder kalf gedronken heeft en hoe snel het gedronken heeft. Attentiedieren staan bovenaan in de lijst.

32 kalveren

Deze robot, die Förster de Calfrail noemt, kan achtmaal daags 32 kalveren voeren. Met de Calfrail kun je onbeperkt melk voeren, maar ook per hok instellen hoe vaak en hoe veel het kalf mag drinken.

Past bij drinkautomaat

Het basisstation van Försters robot is de bestaande drinkautomaat. Het Vario-model kan vier groepen kalveren voeden. Eén daarvan kan de robot zijn. Veehouders die een drinkautomaat hebben, kunnen de robot er dus bijkopen. De prijs ligt tussen de 7.000 en 8.000 euro.

App

De lijst raadpleeg je met een afstandbediening bij de kalverdrinkautomaat waarmee je ook de instellingen aanpast. De afstandsbediening kun je met een app voor je smartphone bedienen. Volgens Forster kan het systeem gekoppeld worden met de managementsoftware van de partijen die Forster’s producten leveren. Dat zijn GEA, Fullwood, Lely en Delaval.

De Calfrail wordt gevoed door Forster’s drinkautomaat.

Met een afstandsbediening maak je de instellingen en raadpleeg je de attentielijst.

Met een app uit Google’s Play-store kun je de afstandsbediening gebruiken.

De robot beweegt zich langs een rail die boven de iglo’s of eenlingboxen hangt.