Favoriet

Voederwinning

Achteruit maaien spaart brandstof

Maaien op een trekker met een achterij-inrichting gaat sneller (en spaart dus brandstof) en is minder belastend voor de trekkerchauffeur. Dat blijkt uit onderzoek van het Finse onderzoeksinstituut voor werkefficiëntie TTS in samenwerking met trekkerfabrikant Valtra.

0313 vt achteruitmaaien mowing_in_reverse_twintrac2Maaien op een trekker met een achterij-inrichting gaat sneller –  en spaart daardoor brandstof – en is minder belastend voor de trekkerchauffeur. Dat blijkt uit onderzoek van het Finse onderzoeksinstituut voor werkefficiëntie TTS in samenwerking met trekkerfabrikant Valtra.

Volgens het onderzoeksinstituut bedraagt de tijdwinst 12 procent en het brandstofverbruik met 11 procent doordat met een trekker met achteruitrij-inrichting vooral op de kopakkers minder hoeft te worden gestuurd dan wanneer de trekker gewoon traditioneel vooruit maait.

In het onderzoek werden twee Valtra’s T163 naast elkaar aan het werk gezet. De ene was voorzien van een 7,3 meter brede Elho Duett-maaier/conditioner waarmee achteruit werd gemaaid. De ander reed gewoon vooruit. In de fronthef van deze trekker hing een 3,7 meter brede Elho-maaier/conditioner en aan de achterkant hing een 3,7 brede getrokken maaier/conditioner van hetzelfde merk.

0313 vt achteruitmaaien mowing_in_reverse_twintrac2

Gerelateerde artikelen