Favoriet

Bouw

Vrijloopstal Havermans genomineerd voor POP-prijs

De vrijloopstal van Marc Havermans in het Brabantse Moerdijk, is genomineerd voor de Passie op het Platteland-prijs. Havermans stal kreeg één van de negen nominaties.

De vrijloopstal van Marc Havermans in het Brabantse Moerdijk, is genomineerd voor de Passie op het Platteland-prijs. Havermans stal kreeg één van de negen nominaties.

In aanmerking voor een nominatie kwamen projecten die in het kader van POP2 tot stand zijn gekomen. Onder POP2 vallen projecten die tussen 2007 en 2013 tot stand kwamen met financiële steun van de Europese Unie. De steun was beschikbaar voor innovatieve projecten die bijdragen aan een groener, vitaler en leefbaarder platteland.

Dierwelzijn

De jury is gecharmeerd van het dierwelzijn in de vrijloopstal waarin de koeien op compost staan. “Het system is verder ontwikkelt en ook bij andere veehouders gerealiseerd”, oordeelde de jury. Havermans stal heeft transparante zijkanten waardoor voorbijgangers naar binnen kunnen kijken.

Voercentrum genomineerd

Naast de vrijloopstal in Moerdijk, werd ook het voercentrum in Leeuwarden genomineerd. Daarin delen veehouder, loonwerker, fouragehandelaar en een agrarisch adviesbedrijf hun kennis om een rantsoen op te stellen. Voer van deelnemende veehouders wordt op een centrale plaats opgeslagen en gemengd.

Fietspond en bibliotheekservicebus

Uit de negen genomineerden, worden drie prijswinnaars gekozen. Dinsdag 14 mei worden de prijswinnaars bekend gemaakt op Kasteel Groeneveld in Baarn. Naast de vrijloopstal en het voercentrum, zijn onder meer een wandelroutenetwerk, fietspond en een bibliotheelservicebus genomineerd. De verkiezing is in handen van Regiebureau POP, Netwerk Platteland, het ministerie van Economische Zaken en de 12 provincies.

Video

In onderstaande filmpjes maak je kennis met de vrijloopstal van Marc Havermans.