Favoriet

Mesttechniek

Mestscheiders Keydollar met kunststof slijtstrip

De uit Amerika afkomstige Keydollar mestscheiders voor boxstrooisel, die Keydollar uit het Friese Balk naar Nederland haalt, worden nu voorzien van een kunststof slijtstrip rond de vijzels. Over de rand van de vijzelbladen, komt een kunststof strip.

Het speciale kunststof waaruit de vervangbare slijtstrip bestaat, zou slijt vaster zijn dan het RVS van de vijzel omdat het soepel is. Steentjes, zand of andere verontreinigingen, vinden hun uitweg dankzij de soepele rand en veroorzaken geen schade meer aan de zeef.

Persdruk

De vijzel zelf blijft van RVS, dat is volgens Edze Westra van Keydollar van belang om voldoende perskracht te behouden. “Soepelheid en persdruk zijn nou eenmaal eigenschappen die niet samengaan”, verduidelijkt Westra. “Met de combinatie van RVS en kunststof kan dat juist wel.”

Onderhoudskosten

Volgens Westra moet deze constructie vooral voor lagere onderhoudskosten zorgen. “Bij slijtage van de vijzel hoef je immers alleen de kunststof strip te vervangen en niet de hele vijzel”, beredeneert Westra. “Bovendien voorkomt de strip schade aan de zeef.” Een nieuwe strip kost 174 euro en zou om de 3.000 uur vervangen moeten worden. Volgens Westra kan de gebruiker de strip zelf vervangen in ongeveer drie uur.

Gerelateerde artikelen