Favoriet

Mesttechniek

Graswasstraat moet grasgroei en -opname verbeteren

Een weidesleep die tegelijkertijd water over het gras sproeit, moet niet alleen de grasgroei maar ook de smakelijkheid van het weidegras verbeteren. Daardoor moet de grasopname omhooggaan.

De graswasstraat: een weidesleep die meteen water over het gras sproeit, moet niet alleen de grasgroei maar ook de smakelijkheid van het weidegras verbeteren. Daardoor zal de grasopname omhoog gaan is het idee.

Frank Lenssinck, manager van het Veenweide Innovatie Centrum Zegveld (VIC) rustte in het kader van het project Amazing Grazing, een weidesleep uit met watersproeiers.
De acht meter brede weidesleep hangt in een bok achter een acht kuubs mesttank. Op de weidesleep zijn aan de voorkant vier en aan de achterkant drie sproeimonden gemonteerd.

Spuitmonden en sproeiers

“Je spoelt de mest waarschijnlijk gemakkelijker van het gras als je het eerst nat hebt gemaakt”, zegt Lenssinck. De achterste spuitmonden, die gevoed worden door een waterverdeler, zijn naar beneden gericht. Twee van de vier watersproeiers aan de voorkant van de machine maken gebruik van een ketsplaat. “We willen weten wat het beste werkt. De ketsplaten imiteren een flinke regenbui.” De ‘Graswasstraat’, kost ongeveer 1.500 euro om te bouwen.