Opslaan

Trekkers

De opvallende Claas Scorpion

De verreiker van Claas wordt geen prijsvechter. Claas innoveerde volop door. Hoewel de machine volledig op de kop is geweest, vind je de verschillen pas terug als je er in zit.

De Scorpion-verreiker van Claas wordt gebouwd bij Kramer, de fabrikant die vooral bekend is van de vierwiel bestuurde shovels. De Scorpion lijkt te zijn voortgekomen uit een nauwe samenwerking tussen Claas en Kramer.

De nieuwe Claas Scorpions, de 7044, 9044 en 9055 zullen vanaf oktober uit de Kramer-fabriek in het Zuid-Duitse Pfullendorf rollen en hebben behalve meer hefvermogen veel nieuwe functies. In februari volgen twee kleinere modellen, de 7035 en de 7030.

Zwenkende rijpomp

De Scorpion wordt hydrostatisch aangedreven. De hydropomp verstelt zich echter tot een hoek van 45 graden ten opzichte van de rijpomp­ in plaats van tot de gebruikelijke 32 graden. Claas noemt dit systeem Vario-power. Als de hydropomp maximaal versteld is ten opzichte van de rijpomp, is het slagvolume van de hydropomp het grootst, het rijkoppel hoog en de rijsnelheid laag. Tot 7 kilometer per uur staat de pomp in de maximale hoek. Wordt de hoek van de hydropomp ten opzichte van de rijpomp kleiner, dan wordt het slagvolume van de hydropomp kleiner en de snelheid van de rijpomp groter. Je verliest dan wel koppel. Wil je dat probleem ondervangen, dan moet je kiezen voor de Scorpion Vario­power Plus. Die heeft een tweede pomp die zwenkt tot 32 graden en zorgt voor meer rijkoppel bij veel trek­gewicht op hoge snelheid.

De zijconsole en het dashboard zijn kleurrijker dan voorheen en wat meer van deze tijd. Opvallend is de blauwe druk- en draaiknop. Die vervangt de hendel waarmee je kiest voor de stuurmodi. De snelheidsbereiken en de rijrichting kies je op de joystick. Een aardig nieuwigheidje is een knop voorop de giek waarmee je de oliedruk van de derde functie haalt. Met een nieuwe functie zet je het aangebouwde werktuig in een vooraf geprogammeerde hoek. Deze ‘bucket return-knop’ vind je op de joystick.

De Scorpion heeft een paar handige gadgets. Welke dat zijn leest u in vakblad Veehouderij Techniek van juli 2013.