Opslaan

Voederwinning

Luchtdicht afdekken met Macccspan

Er zijn verschillende methoden om de kuil luchtdicht af te sluiten en snel te openen. Macccspan is nieuw en veelbelovend. Johan Mathijssen uit Etten-Leur bedacht het. In het komende seizoen moet blijken of het ‘kuilkorset’ echt werkt.

Mathijssen bedacht Macccspan. De drie C’s staan voor cowfeed, conservation en covering. Aan weerszijden van de kuil wordt een strook water doorlaatbaar geweven kunststof doek gelegd. Het doek is aan het uiteinde, dat aan de binnenkant van de kuil op de grond tegen de sleufsilowand rust, voorzien van een zoom. Daarin steekt een 2 meter lange pvc-buis met een diameter van 2,5 cm. De buizen zijn geperforeerd. Rondom zitten 10 tot 12 gaatjes. In de mof aan het uiteinde van de buis past een volgende 2 meter lange pvc-buis. De buisjes doen dienst als drains en voeren uiteindelijk het regenwater van de kuil af. Ook de doeken zijn twee meter breed, de lengte is afhankelijk van de breedte van de kuil. De doeken worden voor het inkuilen, naast elkaar met een overlap van 10 cm over de kuilwand gelegd. De eerste keer is daarmee wel wat handwerk gemoeid. Op de plek waar de buizen aan elkaar gekoppeld zijn, moet een inkeping in het doek gemaakt worden.

Over het doek komt, ook nu weer aan beide kanten van de sleufsilo, het kuilfolie. Dat ligt zowel aan de linker- als de rechterkant 30 centimeter onder de kuil. Tijdens het kuilen drukt het gras dit folie en het Macccspan-doek tegen de sleufsilowand. Bedenker Mathijssen verwacht dat ook rijkuilen op een kuilplaat zonder wanden zijn af te dekken met zijn systeem.

Het volledige artikel is te lezen in vakblad Veehouderij Techniek van juli 2013