Opslaan

Voederwinning

Schudden op 20 meter, breder stuit op grenzen

Dat grote schudbreedtes niet zonder slag of stoot te realiseren zijn, zie je als de Krone KWT 2000 vanuit werkstand beide armen optilt: dat oogt als een krachttoer. Het is het dilemma van een tien meter lange arm die tegelijk sterk en flexibel moet zijn.

Wil je toch breder schudden, dan moet je halverwege de arm een steunwiel monteren of de arm dichtbij het frame sterker maken. Het eerste botst met wendbaarheid en opklappen; het laatste met het streven naar weinig gewicht. Lichtmetaal is een optie, maar dat maakt de machine weer kostbaar.

De beste aanpak is dus om de schudder op de wendakker aan de grond te laten. Dan blijven toch de voordelen van makkelijk dammen passeren en comfortabel transport overeind. De praktijk laat dat voordeel van het afzonderlijke transport­onderstel zwaar wegen. Krone overweegt daarom de techniek van de KWT 2000 ook toe te passen bij geringere breedtes. De Krone-schudders van 13 en 15 meter werken nu volgens het ‘treintje­principe’: bij transport klappen beide armen naar achteren. Als dat met cilinders gebeurt, zoals bij Fella, gaat dat snel en is er ook achteruit mee te rijden. Je kunt er goed mee in hoeken komen.

Voor langdurig en/of snel transport is het treintje met z’n vele kleine zwenkwielen echter niet zo geschikt. De wielen reageren vrij gevoelig op oneffenheden en zijn voor hoge snelheden te beweeglijk. Het treintje is bij dezelfde werkbreedte echter wel een stuk goedkoper dan het transportonderstel. Ter vergelijking: de 17,5 meter brede Fella TH 1800 Hydro komt exclusief btw op 32.449 euro. De 12,7 meter TH 13010 met transportframe zit op 31.319 euro. Voor 1.100 euro meer krijg je bij Fella dus vijf meter extra breedte. Je levert dan wat in op transport en op het omzeilen van greppels, maar met mooi vlak land dicht bij huis merk je dat nauwelijks.

Het volledige artikel is te lezen in vakblad Veehouderij Techniek van juli 2013