Favoriet

Bedrijven

Steeds meer melkveebedrijven met zonnepanelen

Bijna 8 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft zonnepanelen op het bedrijf. De komende jaren neemt het aantal melkveebedrijven met zonnepanelen toe; 18,7 procent van de melkveehouders heeft plannen om te investeren in zonnepanelen.

Dit blijkt uit een telefonische inventarisatie van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect. Tijdens de RundveeScanner worden Nederlandse melkveehouders benaderd met vragen over hun bedrijfsactiviteiten, de toekomstplannen en hun investeringsplannen. Ruim 8.100 melkveehouders met minimaal 50 koeien beantwoordden eveneens vragen over het gebruik van alternatieve energie op het bedrijf.

Dat het aantal zonnepanelen op melkveebedrijven in de komende jaren gaat toenemen, blijkt uit de investeringsplannen van de melkveehouders: 18,7 procent heeft plannen om zonnepanelen op het bedrijf te plaatsen. Het percentage investeringsplannen ligt het hoogst bij melkveebedrijven met meer dan 100 koeien (19,6 procent).

Provincie Utrecht investeert het meest

Van alle twaalf Nederlandse provincies, hebben de melkveehouders uit de provincie Utrecht de meeste plannen om te investeren in zonnepanelen; 23,2 procent wil gaan investeren in deze vorm van alternatieve energie. Hun Limburgse collega’s hebben de minste investeringsplannen. Van hen heeft 15,9 procent plannen om zonnepanelen te plaatsen op het bedrijf.

Niveau Duitsland nog niet bereikt

Dat het gebruik van zonnepanelen op Nederlandse melkveebedrijven in de lift zit, is duidelijk. Het niveau van Duitse melkveebedrijven met zonnepanelen wordt echter nog niet bereikt; op 48,1 procent van de melkveebedrijven in Duitsland (vanaf 50 koeien) zijn al zonnepanelen aanwezig.

Grafiek

Gerelateerde artikelen