Favoriet

Voertechniek

Agritechnica: Peecon Biga Volt mengt elektrisch

Peecon toont tijdens Agritechnica de Biga Volt. Een elektrisch aangedreven voermengwagen.

Peecon toont tijdens Agritechnica de Biga Volt. Een elektrisch aangedreven voermengwagen.

In het frame van de voermengwagen liggen 192 accu’s die 384 volt leveren. Daarmee leveren ze voldoende stroom voor de elektromotor die beide vijzels van de wagen aandrijft. Daarnaast zorgen ze ervoor dat ook de hydropomp elektrisch wordt aangedreven. Dat maakt de machine dus onafhankelijk van een trekker.

Peecon maakt voor deze voermengwagen dan ook zwanehals, zodat je hem met de verreiker kunt trekken. In dat geval rij je naar de kuil, koppelt de wagen los, en vult hem met de verreiker. De wagen staat in de tussentijd stand-by. Zodra er voer in de wgen komt, beginnen de vijzels automatisch te draaien en stoppen na verloop van tijd als er geen extra voer in de bak komt. De wagen is draadloos te bedienen, vanuit de trekker of de verreiker.

In de stal geeft de bestuuder de opdracht lossen, waarna de vijzels naar gelang de wagen leger raakt, traploos steeds sneller gaan draaien. Op een acculading kan de wagen twee keer voeren. Daarna moeten de accu’s acht uur lang opgeladen worden.

De wagen kost in een 16 kuubs uitvoering 72.450 euro. Dat is volgens Peecon, zelfs inclusief verreiker nog altijd goedkoper dan een zelfrijdende voermengwagen. Daar komt nog bij dat die zelfrijder meer brandstof verbruikt dan de combinatie van een Biga Volt met een verreiker, aldus Peecon.