Favoriet

Voederwinning

Zelfbedachte schuif voor sleufsilo’s en rijkuilen

Familie De Weerd uit Bruchterveld gebruikt al sinds jaar en dag een zelf uitgedokterde schuif om zand van de kuil te duwen. Zoon Jarno De Weerd greep met collega-studenten de kans om als studentenonderneming de schuif op de markt te zetten.

Familie De Weerd uit Bruchterveld gebruikt al sinds jaar en dag een zelf uitgedokterde schuif om zand van de kuil te duwen. Zoon Jarno De Weerd greep met collega-studenten de kans om als studentenonderneming, SChuif genaamd, de schuif op de markt te zetten. In de loop van deze maand willen ze het eerste commerciële model bouwen.

De schuif moet zijn werk doen op sleufsilo’s en rijkuilen. Door vanuit het midden naar links en rechts te duwen, moet het meeste zand aan de zijkant van de kuil vallen. Het restant kan met een grondbak van de kuil geschept worden.

Ronde hoeken en rubberflap

Deze schuif heeft het nog niet, maar de volgende krijgt een bord met ronde hoeken en een rubberflap om het zeil beter te beschermen. Daardoor zou het makkelijker worden het zand op te duwen, waardoor er kort achter het snijvlak een grondwal ontstaat.

Het bord draait naar beide kanten zo’n veertig graden. Zo kan het de contouren van de kuil volgen. Het draaien gaat louter op zwaartekracht en is mogelijk dankzij een pen-gat verbinding in een sleufgat. Met ontkoppeld bord is de schuif te gebruiken als hijsjib. Om bijvoorbeeld een koe met een heupklem overeind te helpen. In het sleufgat voor de pen moet dan een haak worden bevestigd. Volgens de  studentenonderneming kan de schuif met een aanspanning naar wens geleverd worden, voor shovel, verreiker of voorlader. De prijs van de kuilschuif bedraagt ongeveer 1.500 exclusief btw.

Gerelateerde artikelen