Favoriet

Mesttechniek

Mestmengrobot voor grote Amerikaanse mestbassins

In Nederland zul je de Nuhn Lagoon Crawler onder meer vanwege de emissie-eisen niet snel zien. Deze op afstand bestuurbare mestmengboot doet zijn werk namelijk in niet- afgedekte mestbassins zoals melkveehouders in Noord-Amerika die veel hebben.

Het valt niet mee om de mest in grote Amerikaanse mestlagoons, die gemakkelijk 2,5 hectare groot zijn, te mengen voor het uitrijden. Onderin zit een laag dikke mest en bovenop drijft een koek. De machine van de Canadese fabrikant Nuhn uit de provincie Ontario, is uitgerust met een 120 kW (160 pk) Cummins viercilinder dieselmotor.

Zeven spuitmonden

De machine wordt radiografisch op afstand bestuurd en heeft vier sturende wielen die allemaal afzonderlijk hydraulisch worden aangedreven. Ze kunnen zakken, waardoor het amfibievoertuig een vrije hoogte tot de grond heeft van ongeveer 1,50 meter. Je stuurt de machine het bassin in, de wielen gaan omhoog en hij blijft op de mest drijven. Vervolgens gaat de Lagoon Crawler aan het werk. Op de machine is een mestpomp geplaatst met een opbrengst van 37.000 liter per minuut. Hij heeft in totaal zeven spuitmonden: twee aan de achterkant, twee aan beide zijkanten en een aan de voorkant. Je kunt de opbrengst afzonderlijk bepalen, zodat je de Lagoon Crawler al mengende door het mestbassin stuurt. Is de lagoon leeg, dan laat je de vier wielen weer zakken en rijdt de machine uit het mestbassin.

De Lagoon Crawler weegt ongeveer 4.000 kg en kost zo’n 100.000 euro. Nuhn introduceerde de Lagoon Crawler in de zomer van vorig jaar en won op mechanisatietentoonstellingen­ in Noord-Amerika al verschillende prijzen.

Gerelateerde artikelen