Favoriet

Mesttechniek

Mestscheider inhuren of zelf kopen?

In Veehouderij Techniek van 21 maart leest u een artikel over het inhuren of zelf kopen van een mestscheider. Bij het artikel is een overzicht te vinden met berekeningen waaruit voor verschillende bedrijfssituaties blijkt of inhuren voordeliger is als zelf kopen.

In Veehouderij Techniek van 21 maart leest u een artikel over het inhuren of zelf kopen van een mestscheider. Bij het artikel is een overzicht te vinden met berekeningen waaruit voor verschillende bedrijfssituaties blijkt of inhuren voordeliger is dan zelf kopen.

Omdat de situatie voor ieder bedrijf verschillend is, is er een rekentool beschikbaar om voor uw situatie uit te rekenen of u met een eigen scheider goedkoper uit bent dan wanneer u er één inhuurt.

Rekentool

Om aan de gang te gaan met de rekentool, heeft u enkele gegevens nodig. Ten eerste hoeveel boxen u wilt vullen met droge fractie en hoeveel droge fractie u wekelijks in een box denkt te strooien.

Verder heeft u prijsindicaties voor de te kopen scheider nodig en voor het plateau met bunker waar de scheider op komt te staan. Uiteraard moet u ook de tarieven voor het inhuren van een scheider bij de hand hebben.

Tot slot heeft u de technische gegevens nodig van zowel de te kopen als de te huren scheider. Denk aan capaciteit en verwacht stroomverbruik en prijs per kWh. Voor de te kopen scheider heeft u ook de geschatte rente- en verzekeringskosten, onderhoudskosten, afschrijvingstermijn en restwaarde nodig.

Downloaden

U kunt de tool hier downloaden als Excel-bestand. U hoeft alleen de blauwe cellen in te vullen.

Onvoorziene kosten

Vooral voor de bedrijven die meer dan 100 boxen hebben te vullen, is zelf een mestscheider kopen vaak voordeliger. Toch kleven er ook wat nadeeltjes aan een eigen scheider. Een scheider blijft een machine en machines kunnen kapot gaan. Onvoorziene kosten zijn uiteraard voor de eigenaar.

Subsidie

Voordeel van zelf investeren in een scheider is dat de machine in principe altijd kan draaien op stroom die wordt afgenomen tegen daltarief en dat zo vaak als wenselijk vers strooisel geproduceerd kan worden.

Bovendien kan tot 31 maart 2014 subsidie aangevraagd worden via het DR-loket. Maximaal 25 procent van de investering in de mestscheider wordt gecompenseerd. Als het beschikbare budget onvoldoende is om alle subsidieaanvragen te dekken, wordt geloot.

Gerelateerde artikelen