Favoriet

Stallenbouw

Strengere eisen brandveiligheid stallen

Per 1 april jongstleden is het Bouwbesluit aangepast. Daardoor zijn de brandveiligheidseisen in stallen strenger. Bij nieuwbouw moet de technische ruimte 60 minuten brandwerend zijn en constructie en aankledingmateriaal moeten aan brandklasse B voldoen.

2013022_brandveiligheid_stalIn 2012 ondertekende LTO Nederland, Dierenbescherming, Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en enkel Ministeries het Actieplan Stalbranden waarin voor voornoemde eisen werd gepleit. In 2013 heeft staatssecretaris Dijksma toegezegd met een nieuwe subcategorie in het Bouwbesluit te komen voor gebouwen waarin dieren worden gehouden. Stallen vielen onder de subcategorie ‘lichte industrie’. Per 1 april is de subcategorie voor het bedrijfsmatig houden van dieren opgenomen.

In het Actieplan Stalbranden was ook opgenomen dat de betrokken partijen zouden werken aan een betere bewustwording bij veehouders. Gedurende vier jaar worden nieuwsbrieven uitgegeven, themabijeenkomsten georganiseerd en praktijknetwerken opgezet.

Overige maatregelen

Verzekeraars verzorgen lezingen en stimuleren of verplichten soms periodieke keuring van elektriciteitsinstallaties in stallen. Bovendien registreert Brandweer Nederland stalbranden nu. Stalbranden waarbij dieren omkomen, worden nader onderzocht.

Bewust

LTO’er Herman van Ham is voorzitter van Stuurgroep Actieplan Stalbranden en verneemt een beter bewustzijn bij veehouders. “Boeren nemen u sneller maatregelen, zeker bij nieuwbouw”, aldus Van Ham.

20130221_Stalbrand_brandveiligheid

Gerelateerde artikelen