Favoriet

Stalinrichting

“Stalvloeren onvoldoende berekend op aslasten”

Stalvloeren zijn onvoldoende berekend op de zware aslasten van voermengwagens. Dat zegt Eric Pijnappels van DLV op agrabeton.nl. De richtlijn voor betonnen opstortvloeren (RBOV) gaat uit van een aslast van 11,5 ton. Die last is ongeveer vergelijkbaar met de maximale aslast van voertuigen op de openbare weg.

Maar de nieuwe generatie voermengwagens gaan volgens Pijnappels vaak over de maximale belasting heen.

Pijnappels legt uit dat er een standaardmethode is voor het berekenen van de aslast. “Daarin zitten verschillende variabelen, waaronder het materiaal van de wielen, de wielprint en de afstand tussen de wielen.” Pijnappels vertelt daarbij dat voermengwagens steeds vaker uitgerust worden met kleinere wielen en meerdere assen die dicht bij elkaar liggen. “Daardoor is niet alleen de totale last per as het probleem, maar ook de piekbelasting van de wielconstructie die over de maximale belasting van de opstortvloeren heen gaat.”

Andere piekbelasting

“We constateren het vooral bij voermengwagens die vanuit het buitenland worden geïmporteerd, maar we zien het ook bij Nederlandse merken. Grotere wagens, kleinere wielen, en tandemassen zijn een trend. Daarnaast zijn de banden vaak harder. Dit geeft heel andere piekbelastingen dan een standaard luchtband.”

Volgens Pijnappels kan er op den duur scheurvorming aan de onderzijde van de aslastplaten kan optreden. Daardoor zou de mest het beton en de wapening kunnen aantasten. “Uiteindelijk kan dit leiden tot risicovolle situaties.” Het is niet zo dat veehouders zich meteen zorgen moet maken. “Maar het is goed om na te gaan wat de eventuele aslast van de voermengwagen is.”

Nieuwbouw

Bedrijven die nieuw gaan bouwen kunnen volgens Pijnappels het beste kiezen voor vloeren die een zwaardere last kunnen dragen. Welke last dat precies is? “We zijn daar nu mee bezig. Dat er een nieuwe normering moet komen, is duidelijk. Maar hoe hoog deze moet worden, zijn we aan het ontwikkelen. Daarbij speelt dus ook de wielprint een belangrijke rol.”

Gerelateerde artikelen