Favoriet

Stalinrichting

Bagger als boxvulling?

Het praktijknetwerk Baggeren met veenbagger gaat onderzoeken of bagger geschikt is als boxvulling. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.

Als vulling voor diepstrooiselboxen worden diverse producten gebruikt, daarom gaat het netwerk bagger als boxvulling proberen.

Er zijn volgens Verantwoorde Veehouderij volop vragen over de geschiktheid van bagger als boxvulling. Hoe droog moet het zijn en hoe is het efficiënt te drogen? Moet er structuur aan worden toegevoegd (bijvoorbeeld riet)? Zitten er geen schadelijke stoffen in slootbagger? Vinden koeien bagger een prima ligbed? Gaat het niet stuiven? Op dit moment wordt bagger gedroogd die over een maand in de boxen wordt gestrooid. Het praktijknetwerk doet verslag van de voortgang.

Een  tweede toepassing in het verlengde hiervan is de vrijloopstal. In de vrijloopstal is de uitstoot van ammoniak een belangrijk item. Er zijn volgens Verantwoorde Veehouderij vermoedens dat bagger, met een laag PH, deze uitstoot sterk kan terugdringen. Hiermee zou bagger een prima alternatief zijn als bodem voor de vrijloopstal. In samenwerking met WUR wordt een proefopzet uitgewerkt bij één van de vrijloopstallen in West Nederland.