Favoriet

Stalinrichting

Breder desinfectiebad van USA Equipment

USA Equipment presenteerde onlangs een bredere versie van zijn desinfectiebad. In het bad kunnen koeien elkaar passeren en dat moet stagnatie voorkomen. USA Equipment laat weten dat het bad gebruikt kan worden achter melkstallen met een capaciteit van meer dan 400 koeien per uur.

20140602_USA_Equipment_voetenbad_4USA Equipment presenteerde onlangs een bredere versie van zijn desinfectiebad. In het bad kunnen koeien elkaar passeren en dat moet stagnatie voorkomen. USA Equipment laat weten dat het bad gebruikt kan worden achter melkstallen met een capaciteit van meer dan 400 koeien per uur.

Het nieuwe desinfectiebad borduurt voort op het bestaande bad van USA Equipment. De constructie is vergelijkbaar en het werkingsprincipe hetzelfde. Verschil zijn de bredere baden waarin koeien elkaar kunnen passeren. Bij het USA-Equipment-desinfectiebad vind je een voorraadtank boven de constructie, die wordt dankzij een vlotter automatisch gevuld met zuiver water. Het desinfectiebad op zich bestaat uit twee achter elkaar liggende, even grote baden.

Twee baden

Koeien lopen eerst door een bad met enkel water en dan pas door het bad met desinfectiemiddel. Koeien mesten namelijk zodra ze met de voeten in het water staan, is de ervaring van de constructeur. Door de constructie met twee baden zullen koeien dus mesten in het eerste bad met enkel water. In het eerste bad spoelen bovendien de klauwen schoon. Daardoor blijft het tweede bad met desinfectiemiddel langer schoon.

Hydraulisch kiepen

Het waterbad hervul je om de 50 tot 100 koeien met schoon water. Dat moet in veel gevallen tijdens het melken en kan daarom snel. Hydraulisch kun je beide baden, onafhankelijk van elkaar, leegkiepen. Hervullen gaat vervolgens vanuit het voorraadvat via een dikke slang met kogelkraan. Een elektromotor die een voeding van 380 Volt nodig heeft, drijft een hydropomp aan. Met een eenvoudige schakelaar zet je de elektromotor uit. Voor het hydraulisch kantelen van de baden zijn er twee hendels.

Doseren

Vanuit een separaat vat wordt infectiemiddel gedoseerd. Daarvoor wordt een elektrische pomp gebruikt die bij een druk op de knop de juiste hoeveelheid doseert. De capaciteit van meer dan 400 koeien per uur is gebleken tijdens een testperiode in Duitsland, laat USA Equipment weten. De prijs voor het brede bad ligt op zo’n 12.500 euro netto.

20140602_USA_Equipment_voetenbad_2

20140602_USA_Equipment_voetenbad_3