Favoriet

Voertechniek

Wasserbauer’s nieuwe robot schuift het voer aan

De Oostenrijkse fabrikant Wasserbauer heeft een nieuwe voeraanschuifrobot ontwikkelt. De ButlerGold schroeft het voer naar het voerhek.

De Oostenrijkse fabrikant Wasserbauer heeft een nieuwe voeraanschuifrobot ontwikkelt. De ButlerGold schroeft het voer naar het voerhek.

Wasserbauer had al een voeraanschuiver, de Butler. Deze machine gaat in het vervolg door het leven gaat als ButlerSilver. Deze robot duwt het voer met een transportbandje naar het voerhek en liep langs een rail over de voergang.

De ButlerGold heeft meer vrijheid. Een rail langs het voerhek is niet meer nodig. De machine vindt zijn weg over de voergang aan de hand van magneten met een doorsnede van 4 millimeter, die om de 2 meter in gaten in het beton worden gemonteerd. De route leg je met het 10 inch touchscherm op de robot vast. Het is ook mogelijk om de machine met een pc, tablet of smartphone op afstand te bedienen. Tijdens het werk duwt een horizontale vijzel het voer naar het voerhek, waar het luchtig voor blijft liggen. De robot kan 30 keer per dag langs het voerhek rijden.

De robot wordt aangedreven door twee 24 V gelaccu’s, die op hun beurt twee wielen achter de vijzel aandrijven. De machine weegt 700 kg en is 2 meter lang, 1,10 meter breed en 85 cm hoog. Bij problemen stuurt de machine een sms-bericht naar de veehouder.

De ButlerGold is vanaf februari volgend jaar leverbaar en zal ongeveer 17.000 euro kosten, geeft de Nederlandse importeur Zonna aan.

20140702_butler_gold_wasserbauer