Favoriet

Voertechniek

Voorbeschouwing Eurotier: Hirl komt met conventionelere zelfrijder

Hirl is op Eurotier in Hannover dit jaar vertegenwoordigd met een nieuwe zelfrijdende voermengwagen. De wagen is beschikbaar met één of twee verticale vijzels of met drie horizontale vijzels.

Hirl is een Zuid-Duitse fabrikant van voermengwagens en een jong bedrijf. Naast voermengwagens maakt het polyester silo’s, iglo’s en diverse stalbenodigheden.

Niet-conventioneel

Twee jaar terug presenteerde Hirl op Eurotier voor het eerst zelfrijdende voermengwagens, maar die weken wel van de meeste zelfrijders en deden enigszins denken aan de Smartrac van Trioliet. Beide mengen met horizontale vijzels en hebben, of een draaibare cabine of een draaibare bestuurdersconsole.

Vijzel in plaats van band

Nu komt Hirl dus met een meer conventionele zelfrijdende voermengwagen. Een opvallend punt is de vijzel die Hirl gebruikt waar normaal een opvoerband wordt gebruikt. Hirl transporteert het voer van de frees naar de mengkuip met een grote vijzel. Een vijzel heeft meer capaciteit claimt Hirl, en zou bovendien minder storingsgevoelig zijn.

Modulair

Ook opvallend aan Hirl’s nieuwe zelfrijder is de modulaire bouw. Hij is verkrijgbaar als horizontaal of verticaal mengende uitvoering met mengkuipen van 11 tot 22 kuub. Constructief zijn alle machines gelijk, voor een grotere mengkuip wordt enkele het frame verlengt. De zelfrijder haalt kuilen van maximaal 6,5 meter hoog uit. Het vermogen van 130 tot 210 kW (175 tot 280 pk) halen alle uitvoeringen uit dezelfde FTP-zescilinder.