Favoriet

Verzorging

ATH 2014: Sim Holland komt met Deense instrooirobot

Importeur Sim Holland haalt een Deense instrooirobot naar Nederland. De robot gaat via een rail over de ligboxen en wordt gevuld vanuit een bunker met zand, zaagsel of stro, of met droge fractie, direct door de mestscheider

20140916_ATH_instrooirobot.

De JH Mini is er dus in vier varianten, een voor stro, een voor zaagsel, een voor zand en een voor dikke fractie. De eerste drie worden gevuld vanuit een bunker, de vierde direct door een mestscheider. De instrooirobot bestuurt in die installatie de mestscheider. Ook het mechanisme om de robot te legen en het boxstrooisel te verspreide verschilt uiteraard omdat ieder boxstrooisel zijn unieke eigenschappen heeft.

Volgens Sim Holland kan dit systeem in vrijwel iedere stal gemonteerd worden. De rail komt zo boven de boxen te hangen, dat de robot strooit boven de hals van de koeien. Daar zijn de koeien het smalst, zo vervuilen de dieren het minst en komt het meeste boxstrooisel in de box.

Breedwerpig

Met de JH Mini-robot kunnen naast boxen ook vrijloophokken worden ingestrooid. Dankzij pulsen in de rail, kan de robot automatisch omschakelen van smal naar breedwerpig instrooien. Zo kunnen bijvoorbeeld ook strohokken worden ingestrooid. Dankzij de pulsen in de rail, kun je oversteken tussen de boxen overslaan.

Accu’s

De instrooirobot heeft accu’s en krijgt zijn energie dus niet via de rail. Na vier uur moet hij naar het laadstation. Sensors zien het als de robot leeg is. Ook dankzij sensors, kan de robot optimaal gevuld worden. De robot gaat namelijk heen en weer bewegen onder het vulpunt. Het gewicht van de lege robot is zo’n 150 kg.

500 koeien

Sim Holland monteerde een eerste JH Mini in Nederland. Een JH om droge fractie in te strooien in eens tal met 125 boxen kost 25.000 euro. Volgens Sim Holland kan één robot de boxen in een stal van 500 koeien instrooien.

20140916_ATH_Instrooirobot_2

20140916_ATH_instrooirobot_3

Gerelateerde artikelen