Favoriet

Voertechniek

Voermengwagen met liftas van USA Equipment

USA Equipment, een Nederlandse fabrikant van onder meer voermengwagens, leverde een ‘special’ aan de Deense melkveehouder Hans Christian Halmø. Opvallendste is de voorste, slepend opgehangen en ongedwongen gestuurde as.

20140604_144731Voor een voermengwagen met een eigen gewicht van zo’n 17 ton en een inhoud van 45 kuub zijn drie assen wenselijk. Bovendien zijn drie assen voor wagens met dergelijke massa’s vaak wettelijk voorgeschreven. Sowieso wilde Halmø een voermengwagen hebben met drie assen omdat hij met de wagen over een onderkelderde oversteek moet rijden.

Goedkoper

Bovendien is een drie-assige gestuurde wagen op de weg comfortabeler dan een wagen met drie starre assen. Een optie is twee van de drie assen gedwongen hydraulisch sturen. Voor de wagen van Halmø bedacht USA Equipment echter de liftas. Dat is een goedkopere optie als twee gedwongen gestuurde assen. De Nederlandse fabrikant laat weten dat de optie met slepend opgehangen liftas, netto zo’n 12.000 euro goedkoper is.

Achteruit rijden

De voorste, ongedwongen gestuurde as van de USA Equipment CF 1600 van Halmø, kan hydraulisch worden gelift. Door de as te liften heb je een tandem-asser die makkelijk achteruit te manoeuvreren is, ook als je de wagen in een hoek moet zetten. Door gebruik van acht smalle in plaats van vier brede banden claimt USA Equipment sowieso minder wringen in bochten. Overigens is de sturing van de voorste as ook te blokkeren, waardoor je ook met drie assen aan de grond achteruit kunt rijden.

Stikstofbol

USA Equipment houdt de druk van de voorste liftas op de grond constant met een stikstofbol. Halmø voert dagelijks 950 koeien met de wagen die werd geleverd via importeur AGS Maskiner.

20140604_145151

20140604_144731

20140604_144218