Favoriet

Voederwinning

Pöttinger bouwt perswikkelcombinatie voor ronde balen

Officieel wordt hij volgend jaar tijdens Agritechnica voorgesteld. Toch was een prototype van de nieuwe Pöttinger rondebalenpers al tijdens de open dagen van de Oostenrijkse fabrikant te zien.

De nieuwe serie draagt de naam Impress en bestaat uit zowel persen met variabele als met een vaste kamer. En niet alleen dat. De persen zijn ook verkrijgbaar met een wikkelaar. Hoewel er al veel rondebalenpersen te koop zijn, verwacht Pöttinger dat het veel machines zal verkopen. Met name in Frankrijk waar de rondebalenpers onverminderd populair is, maar ook in opkomende markten, zoals Afrika. Om de pers te onderscheiden van de concurrentie is hij onder meer voorzien van een snijsysteem dat achteruit kan draaien in geval van verstopping.

Pöttinger startte zes jaar geleden met de ontwikkeling van de nieuwe pers. De pickup is voorzien van curvebaan die het gras via twee kleine vijzels in de machine brengt. De snijrotor stuurt het gras bovenover langs 32 messen boven de rotor. Dat zou voor een betere gewasstroom en lagere vermogensbehoefte moeten zorgen.

De modellen met variabele kamer hebben drie eindloze riemen wat gewasverlies moet beperken. Hoewel de exacte maten nog onduidelijk zijn, lijkt het er op dat de pers balen van 1,25 m tot 1,80 m moet kunnen maken.

20140924_pottinger_impress