Favoriet

Melktechniek

Afimilk wint innovatieprijs op World Dairy Expo

Op de World Dairy Expo in het Amerikaanse Madison heeft Afimilk van de Israëlische producent Afikim de Dairy Herd Management Innovation Award 2014 gewonnen. Het winnende product meet onder meer het vet- en eiwitgehalte van de melk realtime tijdens het melken.

Afimilk bestaat al sinds 2008, toen bekend onder de naam Afilab. Afimilk is een minilaboratorium waarmee op basis van verzamelde gegevens afwijkingen zichtbaar worden. Naast melkcontrole kan de veehouder ook zien welke dieren ziek zijn of tochtig lijken te worden. De Afimilk die nu in de prijzen is gevallen is de vernieuwde versie van de Afimilk uit 2008.

Een blauwe bolvormige unit vormt het hart van Afimilk. Via de communicatiekast die in de stal hangt worden de units aan de melkmeter gekoppeld. De gemeten gegevens worden opgeslagen op een computer. Daar is te zien van welke meter de gegevens komen en van welke koe de ontvangen meetgegevens afkomstig zijn. Zodra de unit vol is wordt de melk doorgelaten de melkleiding in.  Afikim meldt dat de melk alleen door optische waarneming geanalyseerd wordt en niet door het verwarmen of door toevoeging van andere ingrediënten.