Favoriet

Melktechniek

Fullwood introduceert Merlin M2 melkrobot

Melkmachinefabrikant Fullwood komt met een nieuwe melkrobot. De Merlin M2. Niet zo maar een upgrade van de Merlin 225, maar een geheel vernieuwde versie. De robotarm is de grootste verandering.

Fullwood_M2-1

Fullwood verving de pneumatische en hydraulische aandrijvingen op de robotarm voor elektromotoren. Dat is niet alleen zuiniger, het zorgt er ook voor dat de arm verbazend stil zijn werk doet. Verder is de arm voorzien van slechts een enkel draaipunt wat het onderhoud goedkoper maakt. Er zijn immers minder bewegende delen. Een dubbele tandriem beweegt de arm in horizontale richting. De verticale beweging van de arm is elektrisch. De drie servo motoren die voor iedere beweging zorgen, geven aan in welke positie de arm staat. Sensoren op de arm zijn dus niet meer nodig.

Daarnaast is de robotarm dunner, waardoor hij gemakkelijker koeien met lage uiers kan aansluiten. Tegelijkertijd is er meer vrije ruimte onder koe, wat handmatig aansluiten – mocht dat nodig zijn – eenvoudiger maakt. De arm kan nu 9,2 cm meer omhoog en omlaag bewegen dan voorheen bij de Merlin 225 robot het geval was. Dat maakt het aansluiten van zowel hoge als lage uiers gemakkelijker. Ondervindt de arm tegendruk, bijvoorbeeld doordat een koe de arm blokkeert, dan stopt de arm meteen. Krijgt hij druk van boven, dan zakt hij naar beneden.

Twee uitlopen

De robotbox is voorzien van twee uitlopen. Dat maakt selecteren van de koeien gemakkelijker. De koeien kunnen dus recht, maar ook schuin de robot uitlopen. Daardoor wordt het ook eenvoudiger om de robot in de stal te plaatsen. Er is immers altijd wel een opstelling mogelijk waarbij de koeien gemakkelijk kunnen in- en uitlopen.

Fullwood_M2-2

Om de rechte uitloop mogelijk te maken is er een naar boven klappende krachtvoerbak in de het voorste hek gemonteerd. Zodra de koe gemolken is en rechtdoor zou moeten lopen, klapt de bak omhoog en zwaait het hek open. Moet de koe opzij de robot verlaten, dan klapt het zijhek open. Als de software klaar is, dat moet volgend jaar het geval zijn, dan kunnen de koeien de robot ook recht en schuin inlopen. Staat er voor iedere ingang een koe te wachten, dan zal de besturingscomputer aan de hand van de ingegeven criteria bepalen welke koe voorrang heeft.

De nieuwe vormgeving van de box betekende ook dat de indexeringsplaat achter de koe moest verdwijnen. Daarvoor in de plaats is nu een camera boven de koe gemonteerd, die de plaats van het kruis van de koe, en dus ook de plaats van het uier bepaald. De robot gebruikt nog steeds een laser om de tepelbekers aan te sluiten. De spenen worden met dipmiddel bespoten met een enkele spuitdop. Die dop behandelt de spenen overigens wel afzonderlijk. Daarvoor gebruikt het de positie van de spenen zoals hij die van de afgelopen tien melkingen heeft opgeslagen.

Verschillende versies, Essential, M2 Extended en M2 Expert

Fullwood verkoopt de Merlin M2 in drie verschillende versies. De eenvoudigste is de Essential. Deze machine heeft alleen een rechte uitloop en kan maar een krachtvoersoort verstrekken. De M2 Extended en de M2 Expert zijn voorzien van de dubbele uitgang en kunnen drie krachtvoersoorten en een vloeibare voersoort aan. De 4 kwartier geleidbaarheidsmeting is standaard. De M2 Expert is daarboven op nog eens uitgerust met de Fullwood Crystalab die het vet, eiwit, lactose en bloedgehalte van de melk bepaald.

Alle versies van de robot zijn voorzien van een touchscreen waarop alle melkgegevens van de koe in de box is te zien. Zo wordt de melkgift per kwartier grafisch weergegeven en is ook zichtbaar welk kwartier is aangesloten of al leeg is. Verder is de robot ook met dit scherm te bedienen. Zo is het mogelijk om de tepelbekers handmatig aan te sluiten. Verder kun je bijvoorbeeld bepalen of de box gesloten moet blijven en storingen terug kijken. Fullwood ontwikkelde dit besturingssysteem van de robot en de bijbehorende elektronica in eigen huis.

Minder ruimte bij installatie

De Merlin M2 neemt bij installatie minder ruimte in beslag dan voorheen. De benodigde breedte is in vergelijking met de Merlin 225 ondanks de kleinere robotarm weliswaar gelijk gebleven, de lengte is 60 cm kleiner. Dat komt vooral door de vernieuwde besturingskasten, die nu niet voor maar naast de robot zijn geplaatst. De nieuwe Merlin M2 is in combinatie met iedere oude Merlin te plaatsen, zonder computers bij te plaatsen.

De prijs van de Merlin M2 is nog niet bekend. Toch is al wel duidelijk dat de Expert versie ongeveer evenveel zal kosten als een van alle opties voorziene Merlin 225. De Essential is ongeveer 9.000 euro (iets minder dan 10 procent) goedkoper dan de Expert.

Gerelateerde artikelen