Favoriet

Voertechniek

Niet-zelfladende zelfrijders op Eurotier

Op Eurotier mag het dan lijken of de toekomst aan de voeten ligt van automatische voersystemen, er is ook duidelijk een trend zichtbaar naar eenvoudige zelfrijdende machines.

Sgariboldi toont een eenvoudige en goedkopere zelfrijdende voermengwagen op Eurotier. Wat ze in feite doen is een unit met bestuurdersplatform, motor en vooras voor een getrokken voermengwagen monteren. Qua luxe en comfort heeft deze Sgariboldi Squirrel alleen het broodnodige in huis.

Zeer goedkope Zago

Sgariboldi is niet de enige die markt ziet voor dit soort zelfrijders. Een in Nederland onbekende Italiaanse fabrikant, Zago, komt ook met een module die voor een getrokken voermengwagen wordt gemonteerd. De motor en overbrenging vormen de rechterzijde van de module, het bestuurdersplatform de linker. Opvallend is dat alle hydraulische functies van de machine met de joystick bedient worden. Een rijpedaal alsook een stuur ontbreken, je doet alles met één hand.

Perkins

De motor van de Zago op de foto komt van Perkins en heeft 21 kW (28 pk). De menkuip meet vijf kuub, wil je grotere mengkuip, tot 13 kuub, dan komt er een Perkins met 40 kW (60 pk) of een Iveco met 60 kW (80 pk).

De versie op de foto heeft de motor van 21 kW en kost slechts 25.000 euro. Opvallend is de pto voorop. Dat is geen frontaftaks, maar daarmee kunnen de vijzels worden aangedreven met een trekker, mocht de Zago eens motorproblemen hebben, ook hydraulische functies zijn door de trekker over te nemen. Het bedrijf heeft wel het plan te kijken of het interessant is een zelfrijder met frontaftakas te bouwen.

Siloking

Ook Siloking heeft een kleine zelfrijdende, maar niet zelfladende voermengwagen met een inhoud van vijf kuub, de Smart5. Siloking neemt het bestuurdersplaltform van een Sauerburger-kniklader en bouwt daarachter de mengkuip die achter wordt gedragen door een fusee gestuurde as. Deze machine kost circa 50.000 euro.

20141111_Eurotier_Sako_voermengwagen

20142223_Eurotier_siloking