Favoriet

Mesttechniek

Dorkelsysteem maakt mest homogeen en dunner

Mestdorkel.nl, onderdeel van loonbedrijf Hoekstra Flowers uit Tytsjerk, is het eerste loonbedrijf in Nederland dat met een mestdorkelsysteem werkt. Het systeem is in Denemarken ontwikkeld door Lars Leth van Biotech Innovation APS.

Mestdorkel.nl, onderdeel van loonbedrijf Hoekstra Flowers uit Tytsjerk, is het eerste loonbedrijf in Nederland dat met een mestdorkelsysteem werkt. Het systeem is in Denemarken ontwikkeld door Lars Leth van Biotech Innovation APS en wordt in ons land door dealer JW International BV uit Doornspijk op de markt gebracht.

Het systeem bestaat uit een RVS frame waarop een katalysator en een pomp zijn gemonteerd. De katalysator is een buis met vloeistof. Die zorgt er voor dat tijdens de activering van de mest de cellulose in de mest gedeeltelijk wordt ontsloten waardoor de mest homogener en dunner wordt. De pomp zorgt ervoor dat de mest wordt belucht waardoor het activeringproces wordt versneld.

“Voorheen stond een trekker met een mestmixer uren voor de mestput, nu is de klus snel geklaard”, vertelt Bouwe Hoekstra, eigenaar van mestdorkel.nl. Dankzij het bewerken van de mest met het dorkelsysteem blijft de mest volgens hem het hele jaar homogeen en dun. “De mestopslag is bewerkt zodat de mest altijd eenvoudig geleegd en verspreid kan worden. De mest koekt niet aan in opslag of buizen. Ook wordt de ammoniakverdamping in de stal sterk gereduceerd, tot wel 40 procent, en neemt de geur van waterstofsulfide, dat sterk lijkt op de geur van rotte eieren, af met 55 procent. Een ander voordeel is dat de mest, na het bemesten, beter en sneller door de planten wordt opgenomen. Graan – wat op het land groeit en met door mestdorkel.nl behandelde mest is bemest – heeft gemiddeld 3,4 procent meer proteïne dan graan afkomstig van land dat met normale mest is bemest.’’