Favoriet

Video

Overbeek-kuilhapper met bewegende bodem

Overbeek Landbouwshovels uit Goor ontwierp zelf en kuilhapper. Op het eerste oog lijkt het een gewone kuilhapper, maar deze Overbeek-kuilhapper heeft twee uitzonderlijke functies. Ten eerste kan de bodemplaat kiepen tot een hoek van 70 graden.

Zo valt kun je een hoge voermengwageen laden met een shovel zonder hoogkiepinrichting. De beweegbare bodemplaat kan bovendien verwisseld worden voor een vorkenbord. Met dezelfde kuilhapper kun je dus goed kuilgras laden, maar ook mais, bijproducten en los gestorte producten.

Voor zowel het verwisselen als het kiepen van de bodem, vind je achter de kuilhapper twee hydraulische cilinders. De bodemplaat zelf hangt met twee korte armen over een kokerprofiel. De cilinders drukken een soort knie in een kom aan het uiteinde van die armen. Daardoor komt de bodemplaat strak in de kuilhapper. Door de twee cilinders met geheven kuilhapper korter te maken, bewegen de armen over het kokerprofiel en kiept de bodemplaat. Een vergrendelmechanisme voorkomt dat de bodemplaat uit de happer kan vallen. Rust de kuilhapper op de grond en maak je de cilinders korter, dan haal je de ‘knie uit de kom’ en laat je de bodemplaat los zodat je kunt wisselen. Het vergrendelmechanisme bedien je hydraulisch.

Gerelateerde artikelen