Favoriet

Achtergrond

Volautomatisch mest scheiden en instrooien

Automatisch melken, automatisch voeren en automatisch instrooien van de ligboxen. Het bespaart allemaal werk. Sim Holland koppelt nu ook het scheiden van de mest aan de instrooier. Alles verloopt volautomatisch.

Sim Holland plakt het mixen en het verpompen van de mest naar de mestscheider en het vullen van de automatische boxenvuller aan elkaar. Elektronisch. Bouke en Dirk Anco Albada uit het Friese Harich installeerden het systeem in hun nieuwe serrestal en vullen er sinds april 130 diepstrooiselboxen mee.

JH Ministrø

Albada strooit zijn diepstrooiselboxen ’s ochtends en ’s middags tijdens het voeren in met dikke fractie. Daarvoor gebruikt hij de Deense JH Ministrø-instrooibak die aan een rail in de stal loopt op een hoogte van 3,5 meter boven de koeien. De bak parkeert zichzelf onder de uitloop van de mestscheider. Zodra het tijd is om de bak te vullen, start de mestpomp op en brengt de mest naar de vijzelscheider. Anderhalve minuut nadat de mest in de scheider arriveert start de scheider op. Als de sensor tenminste constateert dat er mest in de scheider zit. Is dat binnen twee minuten niet het geval dan valt het hele systeem stil en geeft een storingssignaal. Is er wél mest, dan loopt de dikke fractie (35 procent droge­stof) uit de scheider via een afvoerbandje in de instrooibak. Een rubberflap aan het einde van deze transportband voorkomt dat de mest de rail bevuilt, waaraan de bak hangt. Ophoping van gedroogde mest kan de bak immers laten ontsporen.

Sensoren

Twee sensoren houden het strooiselniveau in de bak in de gaten. Om zich gelijkmatig te vullen, beweegt de bak tijdens het vullen voor- en achteruit. Eenmaal vol gaat de bak over de rail naar de ligboxen. Het 60 cm brede transportbandje lost het strooisel net achter de knieboom. Is de bak leeg, dan gaat hij weer terug naar de scheider. Eenmaal aangekomen, start de pomp weer op en begint de scheider te werken. In de tussentijd laadt de bak zich op waarna hij weer op weg gaat om zich te legen op het punt waar hij is gebleven. En dat gaat net zo lang door tot de volledige route door de stal is afgelegd. En dat is bij de Albada’s zo’n anderhalf uur en acht gevulde bakjes later. (Foto: Gertjan Zevenbergen)

Het volledige verhaal over Sim Holland is gepubliceerd in het septembernummer van vakblad Veehouderij Techniek.

Gerelateerde artikelen