Favoriet

Voertechniek

Siloking Softstart brengt vijzels één voor één op gang

Wie een grote getrokken voermengwagen aanschaft, ontkomt vaak niet aan een andere, sterkere trekker. Want zet je trekker na het vullen van de voermengwagen stil, dan valt het niet mee om de vijzels weer op starten op het moment dat je wilt gaan voeren. Het Duitse Siloking bedacht voor dat probleem Softstart.

Het opstarten van beide vijzels van een vol beladen voermengwagen vraagt veel aftak-asvermogen. Zoveel dat de trekker dat niet aankan. Het gevolg is dat de motor van de trekker smoort en afslaat. Er zijn oplossingen voor dit probleem. Een powershift versnellingsbak bijvoorbeeld. De vijzels draaien langzamer in het begin, en zijn ze eenmaal op gang gebracht, dan schakel je over naar een volgende versnelling en gaan de vijzels sneller draaien. Maar zo’n transmissie onder de mengkuip plaatsen is niet goedkoop.

Helft van vermogen

Daarom bedacht Siloking Soft­start. Daarmee breng je eerst één vijzel op gang. Zodra die draait, start je ook de tweede vijzel in de kuip. Je hebt daardoor bij een wagen met twee vijzels slechts de helft van het vermogen nodig dat je anders voor twee vijzels zou moeten hebben, zo is het idee van de constructeurs van Siloking. En dat moet dan weer voor een lager brandstofverbruik zorgen. En je kunt met een relatief kleine trekker toe. Draait de eerste vijzel, dan moet de chauffeur de tweede hydraulisch inschakelen. Daarvoor moet hij een hydraulisch ventiel bedienen. Vanaf Agritechnica, de mechanisatietentoonstelling in Hannover begin november, rust het bedrijf de voermengwagens er standaard mee uit. Wat de exacte meerprijs is, is nog onduidelijk, maar het moet goedkoper worden­ dan een powershifttransmissie.

Gerelateerde artikelen