Favoriet

Mesttechniek

Nieuwe installatie voor mestverwerking

Strocon uit Aalten heeft een nieuwe mestverwerkingsinstallatie ontwikkeld, die varkens- of rundveemest compleet verwerkt. Dat meldt PigBusiness. Het bedrijf houdt zich hoofdzakelijk bezig met de verwerking van afvalstromen, veelal voor de agrarische sector.

Strocon uit Aalten heeft een nieuwe mestverwerkingsinstallatie ontwikkeld, die varkens- of rundveemest compleet verwerkt. Dat meldt PigBusiness. Het bedrijf houdt zich hoofdzakelijk bezig met de verwerking van afvalstromen. De mestverwerkingsinstallatie bestaat uit meerder modules.

De eerste module scheidt de mest in een dikke en een dunne fractie. Er wordt gebruik gemaakt van een scheider die volgens de makers een hoog fosfaatrendement haalt van meer dan 90 procent. Daarnaast heeft de module als voordeel dat het droge stof gehalte in de dunne fractie onder de 1 procent ligt. In module 2 wordt de dikke fractie opgewaardeerd tot een eindstroom met 300 kilo fosfaat per ton. De benodigde energie wordt verkregen uit de dikke fractie.

Dunne fractie

Om de machine compleet te maken wordt in module 3 de dunne fractie verwerkt. Door middel van microfiltratie, omgekeerde osmose en een ionenwisselaar wordt het grootste gedeelte van de stroom in loosbaar water omgezet. Strocon geeft hierbij de garantie dat minimaal 75 procent eindstroom van de omgekeerde osmose loosbaar is. Het mineralenconcentraat wordt verder behandeld zodat er een kali- en stikstofrijke eindstroom over blijven.

Uitgaande van een capaciteit van 25.000 ton komen de kosten voor verwerking uit tussen 10-13 euro per kuub, laat Strocon weten.