Favoriet

Stalinrichting

Schone melkstal is noodzaak

Wie voedsel produceert moet dat doen in een schone omgeving, menen Rick Watters en Paul Virkler. Dus melken moet gebeuren in een schone melkstal. Dat meldt Hoard’s Dairyman.

Een van de eerste stappen die je moet zetten om die melkstal schoon te houden is het terugdringen van de hoeveelheid vuil en mest die de buitenkant van de mel­kstellen kan bevuilen. Want mest is een probleem – ook als de koeien het aan hun poten meenemen de stal in. Dat zal immers niet alleen de stand maar ook de melkstellen bevuilen. Dat laatste is vooral het geval als dieren onrustig zijn en trappen tijdens het voorbehandelen of het afnemen van het melkstel.

Wachtruimte en melkstellen

Door de wachtruimte schoon te maken kun je de hoeveelheid mest die de koeien meeslepen naar de melkstal beperken. “Misschien moet er ook iets gebeuren aan de melkroutine, het vacuüm, de pulsatie of de instellingen van de automatische afname”, menen de voorlichters. Daar komt bij dat een verkeerde instelling van de afname ervoor kan zorgen dat een melkstel op de stand valt voor het weggetrokken wordt. Dat zorgt ervoor dat ze vuil worden. En het kan de klauwen, de tepelbekers en tepelvoeringen ook nog eens beschadigen. Virkler en Watters raden aan om melk­klauwen goed schoon te maken na het melken­. Niet alleen van binnen maar ook van buiten. De buitenkant van de melkstellen komt dan wel niet in contact met melk, maar hoe vuiler de melkstellen zijn hoe vuiler ook de handschoenen van de melkers worden. En daarmee komt het vuil dus ook op de spenen. De stellen moet goed schoongespoeld en schoongewreven worden. Het vocht moet van de stellen kunnen afdruppelen voordat ze in de jetters geplaatst worden. “Doe je dat niet, dan komt er vuil in de melk­leidingen tijdens het reinigen.”

Gerelateerde artikelen