Favoriet

Dierverzorging

Swagbot wordt het manusje-van-alles

De Universiteit van Sydney ontwikkelde de Swagbot. Een robot die op Australische boerderijen verschillende klussen kan uitvoeren. Van het bij elkaar drijven van koeien tot het monitoren van het grassen-bestand.

De Australian Centre for Field Robotics van de Universiteit van Sydney ontwikkelde de Swagbot. Een robot die op Australische boerderijen verschillende klussen kan uitvoeren. Van het bij elkaar drijven van koeien tot het monitoren van het grassen-bestand.

In juni dit jaar was het eerste prototype van de Swagbot klaar. Hij apparaat kan kleine wagentjes trekken maar ook koeien en schapen hoeden. De robot, die op vier wielen wordt aangedreven, kan met gemak door het Australische landschap rijden. De aandrijving is waterdicht zodat de machine ook door plassen of diepere poelen kan rijden. De Swagbot kan ook over omgevallen bomen rijden en terreinverschillen overbruggen. De topsnelheid bedraagt 15 tot 20 km per uur.

Sensoren

Onderzoeker Salha Sukkarieh van Australian Centre for Field Robotics (ACFR) vertelde New Scientist dat de eerste proeven succesvol zijn. Daarom durft hij ook de volgende fase van het project wel aan. Het is de bedoeling dat de robot wordt voorzien van temperatuur-, kleur- en bewegingssensoren. Zo kan hij dieren waarnemen en ook zien of een er voldoende gras staat voor de dieren om op te grazen.

Gezondheid

Daarnaast wil Sukkarieh de robot zo programmeren dat hij ook de gezondheid van de dieren in de gaten kan houden. ACFR bouwde al eerder de Manti en Shrimp die hetzelfde zouden kunnen doen. Die robots waren echter minder goed in staat om ruw terrein te doorkruisen. De machine moet vooral goedkoop worden, maar hoe duur hij wordt is onduidelijk. Waarschijnlijk zal de prijs rond 30.000 Australische dollar kosten, ongeveer 20.000 euro.

swagbot-20160715-2

Gerelateerde artikelen