Favoriet

Voertechniek

Siloking bouwt zelfrijdende elektrische voermengwagen

Het Duitse Siloking zal tijdens Eurotier een elektrisch aangedreven, zelfrijdende voermengwagen laten zien. De machine heeft een bakinhoud van 8 m3, maar geen laadsysteem.

De driewielige Siloking Truckline 4.0 Compact 8 kan is voorzien van een 80 Volt batterij die er voor moet zorgen dat de wagen op een acculading dagelijks zo’n 100 koeien en bijbehorende pinken kan voeren. De machine wordt volledig elektrisch aangedreven. Niet alleen het rijgedeelte is voorzien van elektromotoren, ook de vijzel in de mengkuip draait elektrisch rond. De accu’s leveren echter te weinig vermogen om ook een laadfrees of snijraam aan te drijven. Daarom moet je de wagen met een voorlader of verreiker vullen. De 8 kuubs wagen is 2,28 meter breed, 2,25 meter hoog en 6,35 meter lang. De inhoud is precies genoeg om ook een ronde baal te kunnen verwerken. Wat onderhoud betreft zou de elektrisch aangedreven voermengwagen goedkoper zijn dan een dieselversie. Je hoeft niet te tanken en olie lekken is ook verleden tijd.

Autonoom

De eerste elektrische Truckline is tijdens Eurotier te zien, daarna start zo’n zes maanden later de serieproductie. In deze eerste ontwikkelstap moet de machine nog bestuurd worden, maar fabrikant Mayer wil de voermengwagen in een tweede stap – in 2018 – ook autonoom maken. De wagen voert dan zonder bestuurder de koeien. Vooralsnog wil de fabrikant de wagen niet over het erf laten rijden. Dat is dan ook de reden dat er nog steeds een cabine op de zelfrijder staat. Terwijl de zelfrijder over de voergang rijdt en de koeien voert, kan de melkveehouder zelf het jongvee voeren. Na het voeren rijdt de voermengwagen zelf naar het laadstation. De voermengwagen navigeert door de stal middels radar. Daar koos Mayer niet voor niets voor. Licht of duister, maar ook vocht of modder stoort deze sensor niet.

Gerelateerde artikelen