Favoriet

Dierverzorging

Smartbow-oorsensor houdt koe in de gaten

De Oostenrijkse fabrikant Smartbow komt met een oorsensor. De sensor houdt de locatie van de koe bij, controleert de gezondheid en detecteert hittestress.

De Oostenrijkse fabrikant Smartbow komt met een oorsensor. De sensor houdt de locatie van de koe bij, controleert de gezondheid en detecteert hittestress. De oorsensor houdt de bewegingsroute van de koe bij. Deze gegevens stuurt de sensor naar de server in de stal. De server analyseert de gegevens. Bij grote afwijkingen stuurt de server een bericht naar de computer, smartphone of tablet van de boer. Op een digitale kaart van de stal lees je de positie van de koe af.

Hittestress

Naast de locatie registreert de sensor het bewegingsritme van de oren. Hiermee controleert het sensor de herkauwtijd van de koe. Afwijkend gedrag kan het gevolg zijn van hittestress. In dat geval krijgt de boer een waarschuwing. De data kun je op ieder moment inzien via de Smartbow-software op de pc, smartphone en tablet. Een internetverbinding is niet nodig. Alleen voor online hulp en updates is internet essentieel. Smartbow Eartag E072

Oormerk

Naast een aparte sensor, bouwt de fabrikant de sensor ook in een oormerk. Het oormerk weegt 20 gram en is ook geschikt voor kalveren. De batterij van het oormerk gaat ongeveer zes jaar mee. Bij problemen knippert er een led-lampje in het oormerk. De boer vindt de koe zo gemakkelijk terug in de stal, aldus de fabrikant.
Smartbow bouwt de sensor ook in oormerken.

Gerelateerde artikelen