Favoriet

Bouw

Stroom opwekken met windtrechter

Het Nederlandse bedrijf Nedpower SWH heeft de windtrechter van het Amerikaanse bedrijf Sheerwind doorontwikkeld voor de Nederlandse markt. Doordat de trechter de windsnelheid eerst vergroot voordat het de generator bereikt, wordt de wind beter benut, aldus de fabrikant.

Het Nederlandse bedrijf Nedpower SWH heeft de windtrechter van het Amerikaanse bedrijf Sheerwind doorontwikkeld voor de Nederlandse markt. Doordat de trechter de windsnelheid eerst vergroot voordat het de generator bereikt, wordt de wind beter benut, aldus de fabrikant.

Een trechtervormige opening vangt de wind op en vergroot daarmee de snelheid van de wind. In de trechter bevinden zich meerdere windturbines en een generator. De turbines gaan door de luchtstroom draaien. De trechter staat op een draaikrans en draait naar de wind toe. Doordat alle draaiende onderdelen netjes zijn weggewerkt, zou het minder gevaar vormen voor vogels en roept het minder weerstand op onder de bevolking, aldus de fabrikant.

Eerste in Nederland

Sheerwind bouwt meerdere windtrechters in verschillende groottes. Het Nederlandse bedrijf Nedpower SWH heeft een exemplaar doorontwikkeld voor op het dak van bedrijfspanden. De eerste windtrechter van Nederland is geplaatst op een gebouw in Spijkenisse. Momenteel worden er testen uitgevoerd en moet blijken hoeveel stroom de trechter kan opwekken.

Ook voor de landbouw

Volgens de Amerikaanse fabrikant zijn de grotere varianten een goede vervanger voor de huidige windmolens. Overigens zijn deze windtrechters behoorlijk groot en nemen ze veel ruimte in beslag. Desondanks benadrukt de fabrikant dat ze ook geschikt zijn voor de landbouwsector.