Favoriet

Voertechniek

Kuhn System TKS Feedrobot en Feedbelt in MIA/Vamil

De beide automatische voersystemen van de Noorse fabrikant TKS, dat ook onder de naam ‘Kuhn System TKS’ wordt verkocht, komen in aanmerking voor de MIA- en Vamil-regeling.

TKS-distributeur P. Kriesels in Wouw laat weten dat beide voersystemen onder de bedrijfsmiddelcode A2218 vallen, daar valt bijvoorbeeld ook de Lely Vector onder. De letter A zegt dat 27 procent van het investeringsbedrag mag worden afgetrokken als milieu-investeringsaftrek en dat 75 procent ervan willekeurig mag worden afgeschreven.

Mengen door laagsgewijs laden

De omschrijving bij de bedrijfsmiddelcode A2218 geeft aan dat automatische ruwvoermengsystemen voor de regelingen in aanmerking komen. Echter laat de distributeur weten dat met laagsgewijs laden van de uitdoseerrobot en verdeling met drums met haakmessen ook voldoende menging wordt bereikt om in aanmerking te komen voor de fiscale regelingen.

Voerband

Aan de MIA/Vamil-lijst werd voeren met een elektrische voerband in 2017 toegevoegd. Daarbij wordt het voer door de stal of stallen verdeeld met voerbanden boven in de stal, afschuivers brengen het voer vanaf de band voor het voerhek. We kennen dit vooral van Pellon, TKS heeft het sinds enkele jaren in het programma onder de naam Feedbelt. De voerband wordt geladen vanuit een stationaire menger of vanuit de TKS Combicutter en dan uiteraard laagsgewijs vanwege de menging. Ook bij de Kuhn System TKS Feedrobot kan wel een stationaire menger worden gebruikt.