Favoriet

Voederwinning

Zelfrijdende balenpers van Vermeer

Vermeer, de Amerikaanse producent van onder meer rondebalenpersen, komt met een zelfrijdende pers. De Vermeer ZR5 heeft het stuurprincipe van een zeroturnmaaier en een cabine die lijkt op die van een hakselaar of maaidorser. De pers maakt ronde balen van 155 cm breed en een doorsnee van 183 cm. De derde versie van het prototype werd onlangs op een beurs in de VS getoond.

De twee grote achterwielen van de zelfrijdende Vermeer-pers zijn hydraulisch aangedreven. De voorwielen zijn in de veldmodus niet gedwongen gestuurd, maar kunnen wel 360 graden rond. Het concept is geïnspireerd door een zeroturnmaaier, de zitmaaier die om zijn as draait. Sturen in het veld gaat dus door de snelheden van de achterwielen onafhankelijk van elkaar te veranderen. Dat gebeurt wel gewoon met een stuur. In de transportmodus heeft de chauffeur wel controle over de voorwielen en stuurt dan dus niet met de hydrostaat. Op de weg rijdt de Vermeer ZR5 bijna 50 km/h.

Balen parallel aan wiers

Het voordeel van het draaien om de as op het veld moge duidelijk zijn. De zelfrijdende pers is onbegrensd wendbaar. Maar Vermeer gebruikt het nog ergens voor. Is de perskamer vol, dan stopt de machines automatisch en gaat binden. Gelijktijdig kan de pers een ingestelde draai naar links of rechts maken voor hij, ook automatisch, de perskamer opent om de baal te lossen. Dan liggen de balen parallel aan de wiers en dat kan van voordeel zijn bij het laden van de balen. Het voorkomt op heuvels dat ze gaan rollen.

Groene knop

Met een druk op de groene knop op de joystick vervolgt de pers zijn weg over de wiers weer, slechts één handeling dus. Voor het onderhoud is de perskamer snel van het chassis te halen door het ontkoppelen van enkele snelkoppelingen en de hydraulische koppelingen en stekkers. De cabine staat op een geveerd frame wat het persen voor de chauffeur stukken aangenamer moet maken. De ZR5 heeft een Cummins-motor met 130 kW (173 pk).